Москва не вижда причина Турция да злоупотребява с позицията си по отношение на сътрудничеството с Русия за закупуване на газ. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Никой няма да излиза извън границите на разумното, нашите турски партньори разбират това и ние го разбираме. Затова не виждаме основания за подобни опасения", посочи той в отговор на въпрос дали Кремъл се опасява, че Турция ще злоупотреби с позицията си на един от най-големите получатели на руски газ.

Коментарът му е по повод изявлението на турския министър на финансите Нуреддин Небати, че страната му търси отстъпки за руски газ и е отправила запитване до "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията.

Европейските страни може да имат различни мнения относно възможността за закупуване на руски газ през хъб в Турция, заяви още Песков във връзка с изказване на чешкия министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела, който изрази оптимизъм, че Европа няма да купува руски газ през хъба в Турция.

САЩ не искат руски газов хъб в Турция

САЩ не искат руски газов хъб в Турция

Вашингтон призовава Анкара да не се превръща в убежище за незаконни руски активи

"Г-н Йозеф Сикела вероятно е наясно, че европейският континент има много повече държави от Чехия и те могат да имат различни позиции на различни етапи, в различни моменти, различни възприятия за това, което се случва, и така нататък", подчерта говорителят на Кремъл.

Междувременно турският министър на енергетиката Фатих Донмез потвърди, че страната му е постигнала споразумение за създаване на газов хъб с Русия.

"Първо ще разгледаме нашата част от работата. Ние я започнахме. Винаги сме имали за цел да станем газов и търговски център. Най-напред трябва да завършим работата по наша страна", отбеляза той.

Миналия месец, в кулоарите на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана, Ердоган проведе среща при закрити врата с Путин, който за първи път отправи предложението си за изграждането на газов хъб в Турция.

Ердоган хареса предложението на Путин за газов хъб в Турция

Ердоган хареса предложението на Путин за газов хъб в Турция

Анкара и Москва започват съвместна работа по проекта

Путин изложи идеята си за износ на повече синьо гориво през газопровода "Турски поток", минаващ под Черно море към Турция, като изтъкна, че страната е най-добрият маршрут за пренасочване на доставките на газ към Европейския съюз след аварията на "Северен поток".

От своя страна Ердоган заяви, че Анкара и Москва ще работят заедно, за да определят най-доброто място за потенциалния газоразпределителен център. Той изрази мнение, че регионът Тракия в Турция, граничещ с Гърция и България, изглежда като най-удачното място.

"Турски поток" беше официално пуснат в експлоатация през януари 2020 г.

Газопроводът, който позволява на Москва да заобиколи Украйна като транзитен маршрут за Европа, пренася руски газ до Южна Европа през Черно море и Турция.

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

Има възможност за доставки и през една от линиите на "Северен поток" 2