Анкара и Москва ще работят съвместно за изграждането на хъб за природен газ в района на Тракия в Турция. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

За такъв разпределителен център, разбира се, Тракия се разглежда като най-важното място, уточни Ердоган днес, имайки предвид регион в Северозападна Турция, близо до гръцката граница.

"Заедно Путин разпоредихме нашето министерство на енергетиката и природните ресурси и съответната институция от руска страна да работят заедно. Те ще свършат тази работа там", отбеляза той в президентския самолет на връщане от визитата си в Казахстан.

"Надяваме се да създадем този разпределителен център на най-подходящото място. Имаме национален разпределителен център, но разбира се сега това ще бъде международен разпределителен център", посочи още Ердоган.

Путин предложи на Ердоган плана си за газов хъб в Турция

Путин предложи на Ердоган плана си за газов хъб в Турция

Анкара се оказала най-надеждният партньор на Москва

В кулоарите на срещата на върха на Конференцията за взаимодействие и мерки за изграждане на доверие в Азия в казахстанската столица Астана вчера руският президент Владимир Путин заяви на турския си колега, че Турция е най-надеждният маршрут за доставка на газ до Европейския съюз и предложи там да се изгради център за доставки.

Путин изключи "политизирането" на въпроса и отбеляза, че изграждането на хъб в Турция ще позволи, наред с други неща, регулиране на цените и продажбата на газ на разумни цени.

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

След аварията на "Северен поток": Русия предлага да доставя газ на Европа през Турция

Има възможност за доставки и през една от линиите на "Северен поток" 2

Относно продължаващата руско-украинска война Ердоган добави, че посредничеството на Анкара между двете страни продължава.

Що се отнася до посредничеството на Турция, доверието, което Русия и някои други страни имат в Турция, остава същото, подчерта той и добави: "Продължаващото доверие в Турция ни радва".

Турция е в тесен контакт както с Русия, така и с Украйна от началото на войната. Ердоган многократно е подчертавал желанието си да събере Путин и украинския президент Володимир Зеленски на масата за преговори в Турция за прекратяване на конфликта.