Парламентът отхвърли още на първо четене предложението за 1 лев партийна субсидия за получен глас.

Решението бе взето в режим на прегласуване - като вторият път 76 депутати бяха "за", 86 - "против" /основно БСП, ДПС и "Демократична България"/, шестима се въздържаха.

Така субсидията остава осем лева за действителен глас. Първоначално проектът беше приет с 93 гласа "за", 84 - "против", трима - "въздържал се". Той обаче беше отхвърлен след прегласуване.

БСП не би подкрепила партийна субсидия от 1 лв.

БСП не би подкрепила партийна субсидия от 1 лв.

За нас подкрепа означава отстраняване на Борисов от власт, обясни Христо Проданов

Предложението за изменение в Закона за политическите партии, дискутирано близо пет часа в пленарната зала, беше на "Има такъв народ" и бе аргументирано с резултатите от референдума от 2016 г.

Вносителят Ива Митева /"Има такъв народ"/ посочи, че е необходимо задълбочено преразглеждане на модела на финансиране на политическите партии. Трябва да се преразгледат и правилата, свързани с контрола на изразходването на средствата от партиите. Икономията от намаляването на субсидията за бюджета ще бъде около 21 милиона лева на година, те ще могат да се използват за българските граждани, всичко останало е мимикрия, подчерта Митева.

Слави Трифонов се отказа от субсидията за кампания

Слави Трифонов се отказа от субсидията за кампания

ИТН няма да приеме 40 000 лв., въпреки че им се полагат по закон

Тласкаме партиите в ръцете на олигархията, предупреди обаче депутатът от ГЕРБ/СДС Александър Ненков. Политическия живот не е Фейсбук, каза той.

С пост във фейсбук Слави Трифонов, лидер на ИТН и избран за депутат, коментира решението на парламента. Изцяло за решението са били само депутатите от ИТН, а всички останали са гласували против: "Значи, когато става дума за пари - няма статукво ГЕРБ, БСП, ДПС, няма "Демократична България", няма "Изправи се! Мутри, вън!"

Трифонов подчертава, че желанието на 2.5 милиона българи на законен референдум е субсидията да стане 1 лв. и тълкува:

"Има нещо, което не мога да разбера. Толкова е ясно - хората не искат да дават милиони левове на партиите. Но голяма част от партиите казват - не. Вие не искате да ги давате, но ние ще си ги взимаме. Даже ще си направим закон, за да ви взимаме милионите, които не искате да ни давате, законно. Този парламент не успя да събере мнозинство, за да изпълни волята на народа. Може би следващият ще може."

Припомняме, последното обсъждане на партийните субсидии беше на 5 декември 2019 г. Тогава в парламента от "Воля" поискаха тя да бъде 0 лева. Темата повдигна лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който обяви, че ГЕРБ и БСП са влезли в съглашателство , за да се гласува задкулисно предложението на 8 лв. субсидия на глас за партиите.

И от ГЕРБ - Владислав Горанов, и от БСП - Корнелия Нинова категорично, отрекоха всякакво разбиране по темата за общи действия. И тогава партийната субсидия остана 8 лева.