Сухопътните войски са направили своите предложения за изготвянето на новия Стратегически преглед на отбранителната политика. Това заяви пред журналисти на полигон Сливница командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков.

Там се състоя традиционният турнир по стрелба за журналисти и военни аташета, който е част от програмата за отбелязването на бойния празник на Сухопътните войски 19 ноември.

Генерал Дешков посочи, че някои от предложенията се отнасят до промени в нормативната уредба по отношение на привличането на кадри.

"Наред с популяризирането на военната професия, основният ни фокус е това, което предлагаме в Сухопътните войски: обучение, подготовка, кариерно развитие. Но нещото, което би привлякло повече качествени хора, е извън нашите възможности за промени. Говорим за възнаграждение, социален пакет, изграждане на инфраструктура, подобряване на условията на военната служба", подчерта той.

За закупуването на бойните машини "Страйкър" генерал-майор Дешков припомни, че се чака решение на Народното събрание. Ако то се случи, следва близо двугодишен период на усвояване на техниката.

Според Дешков бойните машини ще повишат значително способностите на Сухопътните войски, но не решават всички въпроси. Заедно с бойните машини, много e важен и проектът за придобиване на нови 155 мм гаубици, отбеляза командирът.

Тодор Тагарев настоя да не се губи време със страйкърите

Тодор Тагарев настоя да не се губи време със страйкърите

Военният министър очаква договора за изпълнението на проекта през декември

Друг мащабен проект е този за противовъздушните системи на Сухопътните войски. Не на последно място е и проектът за индивидуалното оборудване на военнослужещите, посочи той. Тези проекти не само ще променят облика на Сухопътните войски, но ще променят и възможностите им за опериране и за защита на страната, убеден е Дешков.

Той посочи още, че Сухопътните войски имат подписани договори за придобиване на дронове за военни цели, някои от които вече са в изпълнение. "Нашата визия е да продължим да увеличаваме броя на дроновете, за да обучим повече личен състав и да се използват за разузнаване, наблюдение, целеуказване и т.н.", обясни командирът.

Основните учения на Сухопътните войски за годината са завършили. Само за юни и юли от военните формирования по полигоните на страната излезли едновременно 5600 военнослужещи. "Паралелно с това не сме прекъсвали участието ни на границата, където непрекъснато ротираме в подкрепа на МВР около 300 военнослужещи", посочи генерал-майор Дешков.

Продължава и модернизацията на танковете Т-72. Очаква се към края на годината първата фаза на проекта да бъде завършена на 100 % и догодина да се започне с модернизацията на машините от втората фаза на проекта.

С военно-приложен многобой за Купата на командира на Сухопътните войски и турнир по стрелба с пистолет за журналисти и военни аташета стартираха днес мероприятията по повод 138 години от създаването на Сухопътни войски. В турнира по военно-приложен многобой участваха 12 отбора като първи станаха военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада. В турнира по стрелба с пистолет участваха военните аташета на Румъния, Сърбия, САЩ, Полша и Виетнам, както и журналисти от български медии.