Системата за спешна медицинска помощ по въздуха (HEMS) ще бъде свързана с проекта на Министерството на здравеопазването за изграждане на 10 високотехнологични мозъчно-съдови диагностични центрове в различни региони на страната. Целта е да обхващат цялото население.

Това обсъдиха на среща при президента Румен Радев министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев, заместник-министър Владимир Върбанов, генералният директор на Държавния авиационен оператор генерал-майор Златко Златев и Иван Господинов, директор на дирекция "Международни проекти и програми" в Министерство на здравеопазването.

Не е спирана процедурата за закупуване на медицински хеликоптер

Не е спирана процедурата за закупуване на медицински хеликоптер

Това съобщават от правителствения пресцентър

Проектът за създаването на HEMS беше изработен от президентската институция и включен в Националния план за възстановяване и устойчивост на България, уточниха от администрацията.

Авиолинейките дават възможност за оказване на своевременна лекарска помощ на пострадали в рамките на т.нар. златен час.

Обща бе позицията за привличане на възможно най-широка експертиза в създадения координационен щаб за изграждане на системата. Обсъдена бе и перспективата системата за спешна помощ по въздуха да бъде интегрирана в рамките на вече съществуващата инфраструктура по отношение на локация, навигация, информационно и комуникационно осигуряване, което да оптимизира средствата по нейната експлоатация и поддържане. 

БЧК преговаря за медицински вертолет

БЧК преговаря за медицински вертолет

Една от базите ще е в местността Черешарника, край главен път Е-79