От Българския червен кръст (БЧК) преговарят с немски и австрийски партньори, за да осигурят максимално бързо 4-5 хеликоптера за спасяване на пострадали при инциденти в планините и за медицински нужди, пише "24 часа".

Вертолетите ще бъдат ситуирани на няколко възлови места в страната. Така ще се осигури по-бързо достигане до инфарктните точки при инцидент.

Около 7 млн. евро струва един нов медицински вертолет

Около 7 млн. евро струва един нов медицински вертолет

Надяваме се на открит търг, каза Димитър Ставрев

"Общината ще определи терен край града за изграждане на хеликоптерна площадка, най-вероятно ще е в местността Черешарника, край главен път Е-79", каза кметът на Благоевград Румен Томов.

На тази вертолетна площадка ще могат да кацат до два хеликоптера.

Той е разговарял с председателя на БЧК Христо Григоров и е изразил готовност за съдействие. От БЧК обясниха, че преговорите с чужди партньори за предоставяне на специализирани хеликоптери още продължават.

Ако те приключат успешно, единият хеликоптер ще е ситуиран край Благоевград, за да реагира при тежки катастрофи на магистрала "Струма" и бързо транспортиране на ранени до болница. Ще се използва и при инциденти в планините, в помощ на планинските спасители от Рила и Пирин.

Кугърът не ставал за въздушна линейка, било като да спасяваш някого с тир

Кугърът не ставал за въздушна линейка, било като да спасяваш някого с тир

Ако "Кугър" кацне на покрива на "Пирогов", шумът ще изпочупи стъклата, предупреждава експерт