Хеликоптерите "Кугър" не могат да изпълняват медицински задачи подобно на хеликоптерите линейки. Това заяви експертът и член на ХЕМС Мариян Боновски.

Той бе категоричен, че няма нито един аргумент, който да покаже, че Кугъра може да изпълнява задачи по ХЕМС. Експертът обаче поясни, че ако правителството иска да се откаже от четири хеликоптера, те могат да бъдат използвани за други цели.

По думи на Боновски, ако "Кугър" кацне на покрива на "Пирогов", ще пропадне до ниво минус 2 на сградата, а шумът би изпочупил стъклата.

Планът за спешна помощ по въздуха: ремонт на 4-ри кугъра и 1 нов хеликоптер

Планът за спешна помощ по въздуха: ремонт на 4-ри кугъра и 1 нов хеликоптер

Борисов е разпоредил стройна организация, но в пътната карта няма срокове

"Медицинският хеликоптер е линейка. Той може да кацне навсякъде. Не може да спасяваш някого с тир", обясни той.

Боновски заяви, че ако страната ни стане член на ХЕМС, ще трябва да изградим цялостна система за управление на медицинските хеликоптери, започвайки с реформа в работата на телефон 112. Причината е, че само в разговорите губим между 8 и 10 минути, а по стандарта на ХЕМС хеликоптерът трябва да е излетял до петата минута от подаване на сигнала.

По думи на експерта, за да има адекватна реакция, трябва да се изградят и специални бази за медицинските хеликоптери на точно определени места в страната, за да може логистиката на въздушните спасявания да бъде ефективна и да отнема максимално малко време.

Планински спасители скептични към кугърите линейки

Планински спасители скептични към кугърите линейки

Според планинския спасител Красимир Стоянов това било поредният опит за потушаване на напрежението

Припомняме, преди дни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че МО е готово да предостави 3-4 машини за спешна помощ, но тяхното преоборудване е отговорност и задачи на Министерство на здравеопазването. Властта у нас бе сериозно критикувана в последните дни след спасителната операция в Стара планина, продължила 11 часа и с риск за самите спасители, при положение че държавата ни е единствената в Европейския съюз, която не разполага със система за спешна помощ по въздух

Стартирана е и процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на хеликоптера с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника.