Във връзка със случая с пострадалата в Пирин туристка, за която News.bg вече писа, получихме допълнителна информация на редакционната поща от ПСС на БЧК и се свързахме с тях.

"Според мен са необходими от 4 до 6 спасителни хеликоптера в България, на първо време. Мисълта ми за тяхното използване не е само при планински спасителни операции, а при, да речем, тежка катастрофа, при която бързото транспортиране е от жизненоважен аспект", сподели Емил Нешев, ръководител на ПСС на БЧК пред News.bg.

Разговаряхме с ръководителя на ПСС на БЧК г-н Емил Нешев във връзка с въздушното спасяване в България. Г-н Нешев подчерта, че въпросът е от изключително значение, тъй като при такива акции и не само при тях, правилото на "златния час" е най - сериозно доказано (ако в рамките на час от инцидента се осъществи транспорт до лечебно заведение, вероятността за оцеляване е най-голяма). 

На въпрос на News.bg за съществуването на въздушното спасяване в България, г-н Нешев отговори, че до преди няколко месеца сме имали един спасителен хеликоптер, но той е продаден. "Сега, при спасителна акция или при тежък пътен инцидент, няма спасителен хеликоптер, на който да се разчита. Трябва да се иска заявка от Министерство на отбраната или Министерство на здравеопазването, което, първо, отнема много време, второ, един военен хеликоптер е много по - труден за вдигане от спасителен такъв.".

Туристка падна от връх в Пирин

Туристка падна от връх в Пирин

Спасители от Банско, Разлог и Добринище са намерили пострадалата

ПСС на БЧК споделят още за инцидента с пострадалата жена. В 17:25 ч. на 16 септември 2019 г. при дежурния в база "Банско" на Планинската спасителна служба (ПСС) при БЧК е получен сигнал за пострадала жена, паднала по североизточния склон на връх Джангал. Информацията е подадена от горски служител, случайно станал свидетел на инцидента и съобщава за тежки травми.

Веднага започва спасителна акция, като се взима решение да се търси помощта на хеликоптер. От база "Банско" тръгва първата група наземен екип от 8 спасители, а от Централния денонощен пост на ПСС започва комуникация с Министерството на отбраната (МО) и Министерството на вътрешните работи (МВР) за вдигане на хеликоптер за бърза евакуация на пострадалата. За съжаление, трудната процедура и краткото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не позволиха излитането на хеликоптера.

При достигане до пострадалата в 20:20 ч. са установени черепно-мозъчна травма, тежки фрактури на долните крайници, таз и на горен крайник. След оказване на необходимата долекарска помощ и последващото трудно, заради щадящия режим транспортиране, в 2:00 ч. сутринта на 17 септември, пострадалата е предадена на екип на Спешна медицинска помощ - Разлог.

ПСС при БЧК изказва благодарност на всички планински спасители, взели участие в акцията, които със своя професионализъм и себеотдаване допринесоха за успешния край на мисията, както и на представителите на МВР и МО за готовността им да помогнат в тази трудна и опасна акция.

ПСС отново призовава отговорните институции да се включат в решаването на проблема с въздушно спасяване в България. Единствено този вид транспорт може да даде шанс за бърза и адекватна спешна медицинска помощ на тежко пострадали в труднодостъпни и отдалечени местности.