Около 7 млн. евро струва един медицински вертолет. Това заяви в студиото на БНТ Димитър Ставрев - журналист от списание "Криле".

Повод за думите му е инцидентът със загинал турист в Стара планина и продължилата около 11 часа спасителна операция без наличие на вертолет. 11 часа и с риск за самите спасители без вертолет. На следващия ден премиерът инспектира от борда на вертолет строежа на магистрала "Хемус". Събитието бе предадено на живо в профила му във Фейсбук при положение че България е единствената в Европейския съюз, която не разполага със система за спешна помощ по въздух.

След като военният министър Красимир Каракачанов обяви, че МО е готово да предостави 3-4 вертолета Кугър за спешна помощ, но тяхното преоборудване е отговорност и задачи на Министерство на здравеопазването, специалисти обясниха, че те са неподходящи.

Стартирана е и процедура за обявяване на обществена поръчка за закупуването на медицински хеликоптер с европейски средства, който ще бъде оборудван с цялата медицинска техника.

Наличните вертолети Кугър имат спецификация да поберат 6 носилки и 10 стоящи. Такава мащабна катастрофа рядко ще се случи, каза Ставрев. Този вертолет трябва да се съхранява в хангари, те изискват съхранение на закрито място, трябва да се мисли за поддръжка, място за техници, летателен състав.

Кугърът може би по-дълго време ще му трябва да се пригоди за спешна медицинска помощ, отколкото, ако се купи нов вертолет. Имаме 12 Кугъра, от тях летят около 3. Срещу пари и време и останалите могат да бъдат приведени в готовност.

Това е тежък военнотранспортен хеликоптер. Те трябва да са преоборудвани с медицински средства. Кугърът е с мощни двигател, създава вихрово колело, което би ранило, не спасило пострадалите. Трудно може да кацне в градски условия, той е голям.

В Швейцария авиомедицинската дейност започва през 1952 г., развива се и достига до съвременното ниво.

В България по времето на авиокомпания "Балкан" имаше санитарна авиация - малки самолети, хеликоптери. Планинското спасяване и търсене не е било приоритет. Сега хеликоптерите на ВМС тренират редовно.

Толкова години не сме имали спасителна авиация, нека я поставим на здрава основа. Надяваме се на открит търг, каза Ставрев.