Ако в България имаше хеликоптер към Спешната помощ, спасителната операция вчера в Стара планина е щяла да приключи за час - час и половина, а не за 11 часа. Това заяви директорът на Планинската спасителна служба към БЧК Емил Нешев.

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. (...) Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките."

Освен това при такива операции се поставят в сериозен риск и самите спасители, които се набират на доброволни начала, посочи Нешев пред БиТиВи. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява в голяма степен на работата на планинските спасители.

Без спасителен хеликоптер изпускаме "златния час"

Без спасителен хеликоптер изпускаме "златния час"

От 4 до 5 спасителни хеликоптера са необходими на първо време, смятат ПСС на БЧК

Нешев се тревожи и за това, че на въздушното спасяване се гледа разпокъсано - говори се за брой хеликоптери - един или два броя, които да бъдат закупени. За нормално функциониране на едно въздушно спасяване или т.нар. система "Хемс" са нужни 5-6 бази за територията на цялата страна - машини, площадки, координация.

По думите на Емил Нешев планинското спасяване е само частен случай на въздушното спасяване. От тази система ще се възползват не само спасителите в планината, тя се използва и за други спешни случаи. 

"Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат", попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

Турист загина в Стара планина, четирима са в болница

Турист загина в Стара планина, четирима са в болница

Спасителната акция продължи до късно тази вечер...

Емил Нешев оценява последните инциденти в планината като комбинирани като причини - подценяване на условията в планината и липса на информация за условията там. През последната година планините са пълни с хора, търсят начин да се раздвижат, но нямат нужната подготовка и добра преценка, са наблюденията на Нешев.

Припомняме, че няколко години планинските спасители работиха съвместно с "Хели Ер" и използваха при възможност техния хеликоптер, който бе продаден обаче през 2019 г. Извършвани са 5-6 спасителни операции годишно. В момента единствената възможност, от която могат да се ползват ПСС към БЧК е да се търси военен хеликоптер, но системата да се вдигне военен хеликоптер в мирно време и за граждански цели. Има ограничение и заради самите технически възможности.

В началото на 2020 г. бяха събрани над 10 000 подписа в гражданска петиция с искане поетапно да бъдат купени 4 хеликоптера. След това стана ясно, че са отпуснати 20 млн. лв. по европейската програма "Региони в растеж", и се заговори за процедура за купуване на два хеликоптера. Сформирани бяха работни групи, но кризата с коронавируса сякаш остави този проблем на заден план.

 МРРБ стартира процедурата за покупка на два медицински хеликоптера

МРРБ стартира процедурата за покупка на два медицински хеликоптера

Крайният срок за подаване на проектното предложение е 19:00 часа на 29.05.2020 г.