Към настоящия момент в Планинската спасителна служба (ПСС) към БЧК членуват 538 души доброволци, а службата разполага с 42 щатни планински спасители. Едновременно с това се увеличават случаите, в които е нужно планинските спасители да се отзовават за спасяване на човешки живот. Увеличеният поток на туристи в планините води и до увеличаване на травматизма и инцидентите.

Затова от ПСС настояват за промени в Закона за бедствията, авариите и катастрофите, с които да се даде възможност на работодателите да освобождават своите служители от работа, когато те оказват помощ на службата.

"Време е обществото да порасне по темата доброволчество", заяви председателят на ПСС инж. Веселин Ганчев.

Опасните месеци предстоят, предупреждават планинските спасители

Опасните месеци предстоят, предупреждават планинските спасители

Много инциденти има в района на Седемте рилски езера

Иначе Службата е готова да посрещне зимния сезон в техническо, тактическо качество и като човешки ресурси.

Службата обаче се оплака, че не стигат достатъчно средства, въпреки че Веселин Ганчев заяви, че успяват да се оправят. "По закон ПСС се финансира чрез държавния бюджет, дарения, застраховки и оказана помощ", обясни инж. Ганчев, който се надява хората да помагат както на БЧК, така и на ПСС.

Другият проблем пред ПСС са хеликоптерите. "Тук искам дебело да подчертая, че БЧК като структура и в частност ПСС не претендира има свой собствен хеликоптер", посочи Ганчев, но обясни, че е наложително държавата да разполага с т.нар. санитарни хеликоптери, които да се използват и от планинските спасители.