На близо 2 400 души са помогнали планинските спасители тази година. Статистиката е за точно 2389 пострадали хора от 1 януари до 10 декември 2019 година.

От 1 януари до настоящия момент са проведени 39 акции в Стара планина, Рила - 28, Пирин - 27 и Витоша - 25.

През 2018 г. те са били 2 634, а през 2017 г. - 2 509 пострадали.

Данните представи директорът на ПСС на Българския червен кръст (БЧК) Емил Нешев на пресконференция по повод началото на зимния сезон.

Той обясни, че статистиката е на база всички случаи, в които ПСС се организира за действия на терен във високата планина и случаите не са свързани с охрана.

Тенденцията за оказване на помощ от страна на ПСС върви постоянно нагоре и се увеличават случаите на пострадалите. Месеците с най-голям повишен планински травматизъм са януари, февруари и март. Най-много инциденти се случват през месец февруари, изтъкна Нешев.

Работни условия за доброволците искат от ПСС

Работни условия за доброволците искат от ПСС

Държавата трябва да разполага и със санитарен хеликоптер

Относително спокойни месеци са април, май, ноември и декември. Тогава условията в планината не са нито летни, нито зимни. Бум на спасителните акции има най-вече, когато има най-голям поток от хора. Основните акции са в района на Седемте рилски езера.

В големите планини се случват повече инциденти. Като вид проведени акции най-много са транспортните акции, извеждане от трудна ситуация, акциите за търсене и по една или две - от евакуиране от високи дървета, лавинна и скална акция.

По думите на Емил Нешев много често, когато се намерят хората, се оказва, че имат нужда от транспорт. Всичко е една страхотна колаборация от действия, подчерта директорът на ПСС.

Най-много акции са проведени от софийския отряд, банския отряд и дупнишкия отряд.

В акциите на ПСС се оказва помощ както на българи, така и на чужденци. Спасени са 113 българи и 26 чужденци.

ПСС на БЧК отчита и 8 смъртни случая, което е по-малко в сравнение с миналите години. Причините да се стигне до трагични инциденти са здравословни - получаване на инфаркт или инсулт, както и лавинните инциденти.

"Горските лавини са изключително опасни", предупреди Нешев, според когото лесният достъп до високата част на планината и несериозното отношение към нея води до инциденти.

ПСС разполага и с група спасители кучета, те са 22, като 10 от тях са оперативен клас "C" и са минали целия курс на обучение. Изключително трудна и отговорна е задачата на хората, които се занимават с обучаване на кучета спасители. "Ние високо ценим тяхната дейност", похвали директорът на ПСС кучетата спасители.

На пресконференцията присъстваха и немската овчарка Гари и нейният водач - планинският спасител Симеон Табаков. Те демонстрираха как се използва специалното ремарке за превоз на спасителни кучета, закупено по проект "Спасители на четири лапи" в рамките на дарителската кампания "Избери, за да помогнеш".

От Планинската служба на БЧК съветват хората да се радват на красотата на планината, но за да се случи това, добре е да не подценяват планинските условия. ПСС призоват хората да бъдат облечени топло, телефоните им да бъдат заредени, както и да си правят застраховка, преди да тръгнат към планината. "Успешен сезон на всички скиори и туристи, които обичат планината", завърши инж. Ганчев.