Един човек загина, а четирима пострадаха сериозно при инциденти в Стара планина, в района на връх Ботев, предаде БНР. В спасителните акции бяха мобилизирани планински спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово.

В района са станали пет инцидента, съобщи завеждащият планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков.

"Те са 5 инцидента днес в този район. Мобилизирани са всички сили, защото във високата планина времето е жестоко. Всички са със сериозни травми, но единият е в особено тежко състояние. Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка." - поясни той.

При единия от инцидентите - при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, турист се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът е с фатален край.

От планинската спасителна служба в Троян съобщиха, че тялото на загиналия човек ще бъде транспортирано едва утре, тъй като са насочили силите си към спасяването на друга група.

Две спасителни операции в Стара планина

Две спасителни операции в Стара планина

При единия инцидент има загинал

Другата група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч., те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават за туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата на специализирана екипировка е довела до тези инциденти.