Нов доклад на Световната банка сочи намаляване на корупцията в страните в преход между 2002 и 2005 г.

Това става ясно от доклад на Световната банка, озаглавен „Антикорупционната реформа в страните в преход - кой успява и защо?".

Документът се основава на данни, получени чрез анкетиране на фирмено ниво и основният извод в него е, че съществува безспорен напредък в намаляването на корупцията в страните в преход.

Въпреки това, разпространението на корупцията в Източна Европа и в страните от бившия Съветски Съюз остава по-голямо в сравнение с много страни от Западна Европа.

Налице е и тенденцията големите фирми да съобщават за по-голямо намаляване на исканията за подкупи, отколкото малките фирми, които често стимулират растежа и създаването на работни места.

„Антикорупционната реформа в страните в преход - кой успява и защо?" е третият от поредица доклади на Световната банка, проследяващи нивото на корупция във взаимоотношенията между бизнеса и държавата след 1999 г. 

По подобие на предходните два документа, настоящата трета част на изследването черпи данни от проучването за бизнес-средата и финансовата ефективност на предприятията (BEEPS),  което е съвместна инициатива на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Световната банка.

За последен път BEEPS-проучване беше проведено през 2005 г. То се прави на всеки три години, обхваща 26 бивши социалистически страни и Турция, а използваните за сравнение европейски страни са Германия, Гърция, Ирландия, Португалия и Испания.

От началото на провеждането на проучването BEEPS досега са анкетирани повече от 20 000 фирми.