Вчера (19 ноември) в 7 европейски столици десет световноизвестни организации за защита на животните проведоха демонстрации пред българските посолства.

Акциите са израз на международна подкрепа за внесения в Народното събрание законопроект за забрана на фермите за ценни кожи. Организаторите се надяват, че тази забрана ще бъде приета от българските депутати в най-кратки срокове.

Демонстрации са били проведени в Лондон, Братислава, Рига, Киев, Хелзинки и Загреб.

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

От „Четири лапи“ настояват за пълна забрана за отглеждане на норки за кожи

Над 65% от българите са съгласни със забраната, според проучване

Законопроектът за забрана на фермите за ценни кожи беше внесен в парламента през септември от група народни представители. През октомври първата парламентарна комисия го прие на първо четене. В четвъртък (21 ноември) от 14:30 ч. парламентарната комисия по околната среда също ще разгледа и гласува забраната.

Основни мотиви в законопроекта са жестокостта към животните, отглеждани и убивани само заради кожите им, и обществените нагласи.

"С днешната демонстрация, изразяваме своята подкрепа за прекратяване на фермите за ценни кожи в България. Да се отглеждат диви животни като лисици и норки в тесни, телени клетки през целия им живот, само за да бъдат убити в газови камери и одрани за мода е практика, която няма място в 21-ви век", се подчертава в писмото до българските посланици от участниците в демонстрациите.

Организациите, взели участие в демонстрациите пред българските посолства, са Humane Society International, Respect for Animals, Four Paws, Open Cages, Humánny pokrok, UAnimals, EVA, Animal Friends Croatia и Dzīvnieku brīvība.

Налице са и редица други проблеми с фермите за ценни кожи. Сред тях са негативният ефект върху околната среда, биоразнообразието, както и върху качеството на живот, поминъка и здравето на местните хора, живеещи около фермите.

На 29 ноември в София ще се проведе шествие за забрана на фермите за кожи. Шествието ще започне от 18 ч. от градинката до парламента и ще продължи до "триъгълника на властта" между Министерски съвет, Президентството и Народното събрание. Там събитието ще се обедини с Глобалната климатична стачка, която ще се проведе и у нас по същото време.