От Фондация "Четири лапи" настояват за въвеждане на пълна забрана за отглеждане на животни за добив на ценни кожи, за закриване на съществуващите в момента ферми и за търсене на отговорност на служителите на БАБХ.

65.6 % от българите са напълно или в по-голяма степен съгласни, че трябва да се забрани за отглеждането и умъртвяването на животни само заради кожата им.

Това показват данни от представително социологическо проучване, проведено през месец юни от Института за социални изследвания и маркетинг (МБМД).

Обществото е на мнение, че отглеждането и умъртвяването на животни за ценни кожи не е оправдано, тъй като води до ненужно страдание на животните и има неблагоприятни последици за околната среда.

По-голямата част от сънародниците ни (51 %) са изцяло или частично съгласни, че кожата с косъм може да съдържа вредни химикали, които са опасни за здравето.

Близо три четвърти, или 71.3 % смятат, че бизнесът не допринася за българската икономика, а едва 21.1 % са на мнение, че добивът на ценни кожи трябва да се развива у нас.

В същото време 70% от анкетираните смятат, че този отрасъл има значение единствено за една малка част от населението.

Според 53 % от запитаните, умъртвяването на животни единствено заради кожата им е неоправдано и жестоко.

Едва 13 % намират за оправдано отглеждането на животни за добив на ценни кожи, тъй като отрасълът е от стопанско значение за страната.

В държави като Австрия, Великобритания, Хърватска и други подобни забрани вече са налице.

През 2016 г. и четвъртият най-голям производител на кожи от норки, Нидерландия, е въвела забрана за индустриалното отглеждане на този вид, която влиза в сила от 2024 г.

Едва 23 % от участниците в проучването са изцяло или в значителна степен несъгласни с въвеждането на такава забрана, но и сред тази група 88.3 % считат, че забраната е по-добре да бъде заменена с по-строги правила за дейността на фермите за добив на ценни кожи.

През последните няколко години в България са открити три ферми за норки, като в момента функционират две от тях с общ капацитет около 130 000 животни.

Най-голяма е тази в старозагорското село Маджерито, която нашумява през 2015 г. след медийни публикации относно плановете там да се отглеждат до 400 000 норки, които ще бъдат умъртвявани в газови камери.

"Макар българското законодателство да забранява отглеждането на вида севеноамериканска норка, фермите получиха лиценз от БАБХ", твърдят от фондация "Четири лапи".

През пролетта на тази година започна гражданска инициатива за забрана на добива на ценни кожи у нас, като само в рамките на три месеца в големите градове на страната бяха събрани над 50 000 подписа, които впоследствие бяха внесени в Народно събрание.