Обявената частична мобилизация в Русия означава признание за провала на започнатата специална военна операция в Украйна. Руските сили са принудени да отстъпват под украинския натиск. Това заяви пред БНР бившият министър на отбраната Тодор Тагарев.

По думите му руският президент Владимир Путин рязко е сменил наратива. Той посочи, че в началото се е говорило за сваляне на нацисткия режим в Киев, а сега за съхранение на суверенитетът и териториалната цялост на Русия.

Според него анализите, които предвещават процеси на разпад в Русия, се използват от руското ръководство за обяснения като заплаха от Запада. Тагарев посочи, че такава заплаха обаче няма.

Бившият министър на отбраната запита кое Путин счита за териториална цялост на Русия. Той изтъкна, че в това понятие задължително влиза Крим, който Русия анексира през 2014 г. По думите му резултатите от обявените референдуми в ЛНР, ДНР, Херсон и Запорожие за присъединяване към Руската федерация са предизвестени.

Тодор Тагарев изрази мнение, че руският държавен глава е в безизходица. Русия губи част от окупираните територии всеки ден, но още известно време Путин може да съумее да намира вътрешна подкрепа в руското общество, каза още той.

Украйна има психологическо превъзходство във войната, според Тодор Тагарев

Украйна има психологическо превъзходство във войната, според Тодор Тагарев

Руснаците не могат да завземат Харков