Трудно ми е да си представя какви санкции би могла да ни наложи Русия. Това заяви по Нова телевизия министърът на отбраната Тодор Тагарев във връзка с отказа на България самолетът на външния министър на Руската Федерация да премине през нашето въздушно пространство.

По думите му българското правителство в частност МВнР е действало принципно в този случай. То е издало разрешение на Лавров като ръководител на делегация за международна организация, която се среща в Скопие, но не и за други лица, обект на санкции.

"Никой народен представител не ходи по каквато и да е причина там, с изключение на дипломатите ни. Това е "нервна" реакция от страна на Захариева.", допълни министърът на отбраната.

Припомняме, че поради отказ от наша страна,  самолетът е бил принуден да измине по-дълъг маршрут над Гърция, за да достави Лавров на среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в Скопие, Северна Македония.

Русия обвини България в злоба и глупост заради забраната за полета на Лавров

Русия обвини България в злоба и глупост заради забраната за полета на Лавров

Засега няма коментар от българското министерство

По отношението на придобиване на самолетите F-16 Тодор Тагарев припомни, че в момента разчитаме единствено на съветските МиГ-29 за изпълнение на задачите по Air Policing. Той потвърди, че България разполага с максимум 7 изправни изтребители от този тип.

"Необходимо време, за да придобием готовност да осъществяваме функциите си по опазване на въздушното пространство с F-16. А поддръжката на МиГ-29 е много трудна. Затова разчитаме и на съюзническите сили в рамките на НАТО", допълни министърът.

Той припомни, че Румъния вече започна да получава част от самолетите F-16 втора ръка от Норвегия. Много скоро тя ще има 40. Северната ни съседка се ориентира и към придобиването на F-35.

Тагарев: Обучаваме около 30 украински военни в София и Варна

Тагарев: Обучаваме около 30 украински военни в София и Варна

Предвижда се и обучение на бойни санитари