Помощта на страната ни към Украйна не намалява. В момента обучаваме около 30 украински военнослужещи във Варна и София. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев в ефира на бТВ.

Предвижда се и обучение на бойни санитари. Основната подготовка се извършва в Германия и Полша, но и в България имаме възможност да го правим, горд е Тагарев.

Той коментира и одобрената вчера от Министерски съвет "Програма за инвестиции в отбраната до 2032 г.". По думите му необходимостта от инвестиции е огромна. И даде пример със закупуването на нови бойни машини за пехотата "Страйкър", които са последният голям проект. Трябва да имаме такива машини, които са достатъчно маневрени и с голяма огнева мощ, убеден е Тагарев. Според него това са едни много добри машини, с модерни сензори за защита. А прогнозният разход за тях е 1.376 млрд. долара, който според Тагарев си заслужава.

Военната комисия одобри ратифицирането на договора за "Страйкърите"

Военната комисия одобри ратифицирането на договора за "Страйкърите"

Машините ще се асемблират в България

По отношение на споразумението по "Европейската инициатива за небесен щит" Тагарев обясни, че все още няма финансова рамка и конкретен бюджет. Той припомни, че България се присъедини към европейския противовъздушен щит преди около година, като така заедно с няколко страни ще можем да си сътрудничим и да поръчваме заедно системи, за които да делим разходите. Това е само една от възможностите, които дава инициативата, поясни военният министър.

Както вече стана ясно, бюджетът за отбрана за 2024 г. ще бъде около 2.05% от БВП. Предвижда се закупуване на дронове, които са за целите на разузнаването и за ударни цели, обясни Тагарев. Той не отрече, че има скок на разходите за отбрана, но задачата на екипа му била средствата да бъдат използвани по възможно най-добрия начин.

Тагарев брани армията и страната от руските интереси

Тагарев брани армията и страната от руските интереси

За първи път от 35 години сухопътните войски ще получат основна бойна техника