14 държави членки на НАТО и Финландия подписаха писмо за намерение за съвместна доставка на системи за противовъздушна отбрана, съобщават на официалната страница на Алианса.

България е сред натовските страни, участващи в инициативата. Останалите са Белгия, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Словакия, Словения, Румъния и Великобритания.

Т.нар. "Европейска инициатива за небесен щит", разработена от Германия, има за цел да създаде европейска система за противовъздушна и противоракетна отбрана чрез съвместно придобиване на оборудване за противовъздушна отбрана и ракети от европейските страни. Това ще укрепи интегрираната въздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

ПВО системи за Украйна - основен приоритет на НАТО

Алиансът обсъжда как да засили подкрепата за Киев

"Този ​​ангажимент е още по-важен днес, когато сме свидетели на безмилостните и безразборни руски ракетни атаки в Украйна, убиващи цивилни и унищожаващи критична инфраструктура. В този контекст силно приветствам лидерството на Германия в стартирането на Европейската инициатива за небесен щит", обяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана.

Новите средства, напълно оперативно съвместими и безпроблемно интегрирани в рамките на противовъздушната и противоракетната отбрана на НАТО, значително ще подобрят нашата способност да защитаваме Алианса от всякакви въздушни и ракетни заплахи, подчерта той.

Инициативата ще позволи на всички държави участници да разработят съвместно система за противовъздушна отбрана, използвайки оперативно съвместими, готови решения. Този многонационален и многостранен подход предлага гъвкав начин за страните да засилят своето възпиране и отбрана по ефективен и рентабилен начин, отбелязват от военния съюз.

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Решението е на Берлин