Западните поддръжници на Украйна обсъдиха доставката на повече средства за противовъздушна отбрана като "основен приоритет", след като Киев поиска засилена защита срещу руските въздушни атаки, съобщава "Франс прес".

Украинският министър на отбраната Олексий Резников каза само три думи, когато го попитаха какви са очакванията му от срещата с поддръжниците на Киев в централата на НАТО в Брюксел: "Системи за противовъздушна отбрана".

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг посочи, че ще объде обсъдено "как да се засили подкрепата за Украйна" и че "основният приоритет ще бъдат повече противовъздушна отбрана" след руските ракетни удари по-рано тази седмица.

Ужасяващите и безразборни атаки срещу украински градове убиха цивилни и унищожиха критична гражданска инфраструктура, изтъкна Столтенберг.

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Германия достави на Украйна модерна ПВО система

Решението е на Берлин

"Това демонстрира спешната нужда от повече противовъздушна отбрана за Украйна. Съюзниците са осигурили ПВО, но ние се нуждаем от още. Имаме нужда от различни видове противовъздушна отбрана", отбеляза той.

Фокусът се измести към противовъздушната отбрана, след като Москва нанесе тежък удар на Украйна, след като ключовият руски мост към анексирания полуостров Крим беше взривен.

Западните съюзници обмислят как да доставят по-модерни ПВО системи на Украйна, тъй като дипломатите признават, че разполагат с твърде малко в резерв.

Украйна получи първата система със среден обсег Iris-T от Берлин, след като Германия реши да я изпрати, без тя дори да бъде използвана от собствената ѝ армия.

САЩ също заявиха, че се опитват да ускорят доставката на своите противоракетни и антидронови системи NASAMS в Киев, като първата партида се очаква през следващите седмици.

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

НАТО също порица "ужасяващите" руски атаки срещу градове в Украйна

Алиансът продължава да подкрепя смелия украински народ