Тагарев е обсъждал в САЩ възможностите за разполагането на съюзнически противовъздушни и брегови противокорабни ракетни комплекси за усилване на отбранителните способности на България. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по време на изслушването си в парламента. Тагарев е поставил въпроса, необходимо е постигане на общо разбиране и в Пентагона, и в Държавния департамент. "Те са наясно със ситуацията тук", посочи военният министър.

Военният министър бе привикан от депутатите да разкаже за визитата си в САЩ и да обясни какво е правил там, но изслушването се превърна преобладаващо в критики на опозицията, която за пореден път поискаха оставката му.

Тагарев докладва, че е провел срещи в Държавния департамент, с ВВС, както и с редица институции. Тагарев участвал в публични дискусии. Очаквано е обсъждана сигурността в региона, както и помощта за Украйна, а също и редица теми от сферата на сигурността. Двете страни споделят общи позиции за сигурността в региона, стана ясно от думите на военния министър.

7 от първите 8 договорени самолети Ф 16 са в някаква степен на готовност, стана ясно от думите на Тагарев, който докладва и за посещението си в заводите на Lockheed Martin в Грийнвил, Южна Каролина.

Ярък спомен от това посещение му останала възможността да се снима пред паметника на Васил Левски в САЩ. Такова нещо, по думите му, нямало как да се случи в Русия, където нямало паметник на Левски.

Според Борислав Гуцанов от БСП Тодор Тагарев се срещнал с третия и четвъртия човек в Пентагона и го подхвърляли като мръсно коте. Депутатът се оплака, че той не поканил депутатите на водосвета на Богоявление, което показвало, че не ги считал за живи.

Вие министър на коя държава сте, попита Тошко Йорданов и нападна Тагарев за позицията му по отношение на хутите и нападенията им срещу кораби в Червено море, която позиция застрашавала живота и здравето на българските граждани там, които са в плен. По никакъв начин Тагарев не трябвало да дава заявка, че България ще се включи в една мисия за осигуряване на безопасността на корабоплаването.