България не може да ремонтира своите дефектни ракети за зенитните комплекси С-300, поради отказ от страна на Руската федерация още преди началото на войната в Украйна, сподели министърът на отбраната Тодор Тагарев пред Нова телевизия. Той подчерта, че ракетите са неизползваеми и няма шанс те да бъдат ремонтирани.

Тагарев обяви, че военното министерство е готово да осъществи решението на Народното събрание за изпращане на нов пакет помощ за Украйна. Същевременно се очаква парламентът да одобри закупуването на 198 бойни машини "Страйкър", които ще бъдат доставени с пълно оборудване от САЩ.

Министърът също така информира, че правителството инициира преглед на отбранителната политика на страната в светлината на новата геополитическа обстановка и военните действия в региона.

По думите му предният преглед е започнат през 2019-та година. "Преди руската агресия, преди тази качествена промяна на средата за сигурност, определено има нови изисквания към нас, ние трябва да правим много нови неща. Прегледите до сега са вървяли по минимум година, но ние нямаме този лукс - трябва много по бързо да вземе съответните решения", коментира министърът.

Днес министър Тагарев, заедно с министъра на отбраната на Република Северна Македония, Славянка Петровска, ще посетят военната база край Ново село, където ще се запознаят с работата на многонационалните бойни групи, разположени на територията на страната.