Руското присъствие в Черно море блокира нормалното движение на корабите със зърно. Иначе военният министър Тодор Тагарев не вижда пряка заплаха за страната ни. Спокойно обсъждаме ситуацията, увери Тагарев в коментар пред медиите, след участва в церемонията по връчване на дипломи на завършили военната академия в София.

"Ако останем само с второто удължаване на предупреждението - няма проблем. В момента не мога да прогнозирам как ще се развият нещата."

Нашите съюзници били наясно със затрудненията, които тази ситуация създава в Черно море. Има готовност да ни помогнат, поясни той, като помощта ще е с разузнавателни полети. Към момента не е обсъждано да се повиши бойната готовност на армията ни.

Запрянов видя опит Русия да осуети износа на зърно от Украйна

Запрянов видя опит Русия да осуети износа на зърно от Украйна

С военни учения в нашата икономическа зора в Черно мое

Военният министър Тодор Тагарев е доволен, че с бюджета се увеличават средствата на военните. Некомлектът е 20%, като по думите му при това състояние е трудно да се говори изобщо за увеличаване на числеността на армията. Според него ръстът във възнагражденията може да направи военната професия по-привлекателна, но едва ли ще реши проблема.

Работи се по инфраструктурата за многофункционалната бойна група. Нужна е летищна инфраструктура, транспортна, евентуално и енергийна, както и да има къде да се настани част от състава й. Очаква тази инфраструктура да бъде изградена в района на Ямбол.

Бойна група на НАТО провежда учение на Ново село
Обновена

Бойна група на НАТО провежда учение на Ново село

Участват военни от България, САЩ и още пет държави

Пред випускниците военният министър заяви, че трябва да бъдат отчетени уроците от войната, която се води близо до нашите граници. "Руската федерация е определена като най-значителна и директна заплаха за сигурността на Алианса, мира и стабилността в евроатлантическия регион, а тероризмът, във всички негови форми и проявления, е най-пряката асиметрична заплаха", коментира Тагарев.

"Ключово значение за сигурността и стабилността има подкрепата за Украйна. Тази подкрепа е морален императив. Всички разбираме, че Украйна е жертва на непредизвикана агресия", допълни министърът.

Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението срещу демокрацията

Радев: Промените в Конституцията са част от настъплението срещу демокрацията

Президентът иска Борисов да каже къде са чувалите с пари от неговите магистрали