Фокус на работа ми е да се намери вариант за противодействие на руската дезинформация във Въоръжените сили. Това заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев днес, по време на форум на тема "Руската дезинформация и българският институционен и медиен разговор",

По думите му противодействието на дезинформацията изисква усилията на държавни институции, независими регулатори, обществени организации, които имат интерес в сферата на отбраната. Според него това се налага, за да е ясно, че военнослужещите, за които правителството и Народното събрание заделят огромни средства за превъоръжаване, повишаване на заплатите и социалния статус, не се поддават на влияние в чужд интерес.

"Противодействието на хибридните заплахи може да бъде само и единствено противодействие от страна на цялата държава и на цялото общество", допълни Тагарев.

Тагарев не вижда основания във ветото на Радев за БТР-ите за Украйна
Обновена

Тагарев не вижда основания във ветото на Радев за БТР-ите за Украйна

Ресорната военна комисия в крайна сметка отхвърли ветото на държавния глава

Според министъра на отбраната в тази мисия трябва да бъдат включени всички държавни институции, включително служби за сигурност, контраразузнаване, финансово разузнаване, всички видове регулатори, които наблюдават и защитават конкуренцията и регламентират поведението на медиите, обществени и частни организации.

"Няма отговор само от една институция и дори само от страна на правителството, трябва да бъде от цялото общество", категоричен беше Тодор Тагарев. Той определи като важна стъпка за противодействието на дезинформацията на национално ниво подписването на Меморандум за разбирателство между Съединените щати и България за противодействие на външна намеса и информационно манипулиране. Основен акцент в него са обученията и създаването на структури в държавните институции.

Министър Тагарев посочи, че усилията в Министерството на отбраната са съсредоточени към повишаване на капацитета за противодействие на пропагандата и дезинформацията и активното включване на военните медии в противодействие на дезинформационните кампании.