Все още не е ясна точната сума, която ще даде България за закупуване на 198 нови бойни машини, от които 183 модел "Страйкър" от Съединените щати, но тя няма да надвиши 1 милиард и 376 милиона долара.

Това заяви пред ресорната военна комисия в Народното събрание шефът на военното ведомство Тодор Тагарев. Народните представители одобриха на първо четене проекта на Министерството на отбраната за закупуване на нови бойни машини за пехотата.

"Точната сума ще стане известна, когато приключим проекта. Особено в левове, тъй като договорът е в долари, а курсът варира. В зависимост от курса на долара може да бъде изгодно или не толкова в наша валута, но сумата няма да надвиши 1,376 млрд. долара", увери Тагарев.

Министърът допълни още - машините трябва да влязат в редиците на Българската армия до 2028 година, а първите от тях ще започнат да пристигат през 2025-2026 година.

Плащането пък ще бъде разсрочено за 5 години - до 2027 година. Ако договорът с американската страна бъде сключен успешно, до края на годината пък трябва да се платят близо 90 милиона долара. Най-големи ще бъдат пък вноските през 2024 и 2025 година - по над 600 милиона долара на годишна база.

"Проектът върви от 2012 година, като предните правителства са започнали да вървят по два варианта - да поискат информация от фирми производители на такава техника в какви срокове и при какви условия биха могли да ги доставят. След това моят предшественик е взел решение да се обърне с писмо за искане към САЩ, като получихме отговор в края на август и бе постигнато общо разбиране какво ни се предлага", каза Тагарев.

В крайна сметка мнозинството от депутатите във военната комисия подкрепиха проекта за инвестиционен разход за закупуване на нови машини с 14 гласа "за" и 4 "против" от "Възраждане" и ИТН.

Кабинетът Денков/Габриел реши да се купят нови бойни машини „Страйкър“

Кабинетът Денков/Габриел реши да се купят нови бойни машини „Страйкър“

За оперативна съвместимост на батальонните бойни групи с НАТО