Аз съм тук, жив и здрав съм, никой не ме е изнудвал или шантажирал. Няма драма.

Това изявление направи Марио Тагаринскив студиото на БНТ след като с напускането на парламентарната група на РЗС предизвика последния политически скандал.

„Няма да бъда заложник на някакъв правилники не виждам по какъв начин точно преча на депутатите от РЗС да изразяват своето мнение, коментира той вчерашното изявление на Яне Янев. Тагарински каза, че държи да остане чист пред съвестта си и пред избирателите, но и „твърденията за шантаж или сделка звучат най-малкото смешно".
По мнението му няма такова нещо като служител на парламента и той има правото да вземе решението си за напускане на ПГ на РЗС.

Няма драма, някой си тръгва и толкова. Да си кажем кривиците и да вървим напред", каза още Марио Тагарински.
Той категорично отрече да има някаква предварителна уговорка с премиера Бойко Борисов и парламентарната група на ГЕРБ и да е бил шантажиран, изнудван или да има изгода от напускането му.

Не съм говорил с ГЕРБ, не съм коментирал под никаква форма и нямам ангажименти", каза Марио тагарински
Независимият депутат посочи обаче, че има намерение да продължи да подкрепя дясното управление и всички мерки, които се взимат в името на дясното демократично бъдеще на България.

Лидерът на РЗС Яне Янев зададе два въпроса, които остави като задача за разследващите журналисти: Кой е осъществил срещата между Тагарински и Бойко Борисов в Дианабад в петък и кой осигурява охраната на Марио Тагарински.

Решението за напускането си Тагарински определи като дълбоко промислен акт и като подкрепен от много негови колеги, които по един или друг начин са участвали в проекта. Вече независимият депутат обясни, че много качествени хора и политици, които не са парламентарно представени като ВМРО и ССД,са подкрепили с усилията и качествата си десния консервативен проект, но той не оправдава техните очаквания. По думите на Марио Тагарински - очакванията на избирателите също.

Аз съм реално спонсор на РЗС", допълни депутатът и обясни, че лично Абаджиев го е молил да приеме да се кандидатира във Враца в избирателен район в който е нямало очакването да се спечели нито един мандат.
Аз съм консерватор по душа, християнин съм и не искам да предавам тези ценности, за които гласуваха моите избиратели, повтори няколко пъти Тагарински.

Той обясни, че противоречия в парламентарната група на РЗС са се появили още преди месеци, но в последните дни са изкристализирали. След напускането му в петък вече пределно ясно дори и в публичното пространство личат несъгласието с РЗС, допълни Тагарински.

Не приемам методите на работа, стила, реториката на работа в тази група, посочи независимият депутат и допълни: „Тонът в последните дни премина всякакви граници обаче."
Тагарински обясни още, че не може да приеме начина на действия в групата, които той описа като взимане на политически решения извън самата група, като „някой пристига с вече взето политическо решение".

От РЗС призоваха Марио Тагарински да напусне парламента.
                               Още...

Освен това напусналият депутат се противопостави на начина на водене на политика от РЗС.
Играеш си на стражари и апаши като малък, след като пораснеш и станеш политик, започваш да се занимаваш със сериозни неща по сериозен начин", коментира Тагарински и макар и да не отговори пряко на въпроса дали РЗС е създаден от ДАНС той посочи: „Аз не съм част от ченгеджийницата."

В студиото на БиТиВи лидерът на РЗС Яне Янев зададе два въпроса, които остави като задача за разследващите журналисти: Кой е осъществил срещата между Тагарински и Бойко Борисов в Дианабад в петък и кой осигурява охраната на Марио Тагарински.

На настояването обаче да посочи име на евентуалния посредник на срещата Яне Янев обясни, че той не е разследващ журналист и това не е негова работа.

Лидерът на РЗС посочи, че неговите депутати ще продължат да се борят за десните идеи и за консервативния проект в България с всички почтени средства.

Ние не можем да спрем до тук", бе категоричен Янев. По думите му от РЗС дори вече не държат на формированието на собствена политическа група. „Стаи, коли, председатели, това всичко вече дори не ни интересува", обясни Янев.

По думите му в РЗС вярват, че ще надделее здравия политически разум и няма да се позволи ликвидирането на една политическа сила. „Това не е ултиматум", смекчи тона от вчера Яне Янев.