Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева изрази остро критични позиции по избора на новия Висш съдебен съвет и посещението на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас.

"Руският генерален прокурор, един човек с генералски пагони, ли ще ни научи как да направим европейска демократична прокуратура? Русия вече е друга държава, оттам ли ще вземем пример?" - коментира тя пред БНТ.

Тя заяви, че Висшият съдебен съвет е свързан в голяма степен с политическите сили, които излъчват парламентарната квота.

Според нея, кандидатурите на "Обединени патриоти" са откровено свързани с ДПС и откровено свързани с бившата Държавна сигурност.

По думите й, те нямат никаква биография на хора, които са известни на съдебната система с каквото и да било. "По фамилии, някои от тях имат редки такива, си мисля, че са свързани със стари служители на Следствено управление на ДС - фамилията Новански не ми е известна с нищо друго, освен оттам." - подчерта Дончева.

"БСП прокламираше, че е предложило 6 души, по които няма възражения, и даде на ГЕРБ да избере едни трима души, които, според мен, са по-неспособната да се бори за реформа част." - посочи тя.

"Какво значи БСП да си сложи шестте кандидатури, за да може ГЕРБ да си избере три от тях, които предпочита? Аз свирен мач няма какво да коментирам." - каза още Дончева.

"От БСП бяха отсвирени тримата човека, които биха могли да дадат друго ниво на съдийската квота, затова смятам, че Корнелия Нинова е продала мача." - конкретизира тя.

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

5 партии предупреждават депутатите за кандидати за ВСС

Четирима от кандидатите са особено неподходящи, според тях

Татяна Дончева коментира и протеста на работниците от "Емко" пред парламента: "Министърът на икономиката върши престъпления от няколко месеца насам. Смятам, че не е толкова глупав да не съзнава това. Има 10 нормативни акта, които тези фабрики, които те трябва да спазват. Между тях са и тия за противопожарна безопасност. За нарушенията на всеки от тези нормативни актове има санкции. За нарушенията на противопожарните изисквания санкциите не са да вземете външнотърговския лиценз на дружеството."