Окончателно спряхме квази данъка - техническият паспорт на сграда, който щеше да ни струва 3 млрд. лева, съобщи Мартин Димитров, депутат от "Демократична България".

В последния Държавен вестник са обнародвани промените в Наредба N 5, на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и отменящи абсурдното изискване до края на 2024 г. всички сгради, апартаменти, офиси и пр., (включително построените преди подобно изискване да е въведено в законодателството ни през 2006г.), да бъдат снабдени с технически паспорти.

Паспортизацията за заварените обекти ще се извършва само за обществени сгради и за такива, при които са налице конструктивни изменения или заявени инвестиционни намерения за такива.

Изменената наредба за технически паспорти на строежи е на публично обсъждане

Изменената наредба за технически паспорти на строежи е на публично обсъждане

Срокът е 14 дни

Той обяснява, че с Петър Славов и Методи Андреев са положили огромни усилия да убеждават, че целта е да се вземат между 300 и 500 лева дори за селска къща. Многократно са дискутирали темата със служебния министър Виолета Комитова, която веднага е разбрала опита за натоварване на хората с огромни разходи.

Мартин Димитров благодари на министъра за направеното.