Тези избори са изключително важни и очаквам висока гражданска активност. Това заяви премиерът Георги Близнашки в отговор на журналистически въпрос за предстоящите предсрочни избори.
Той откри в Народната библиотека изложба, посветена на цар Самуил.

Където и да отиде човек, темата избори е в устата на всички, допълни премиерът. Според него интересът към изборите се вижда и от желанието на сънародниците ни зад граница да гласуват.
Знаете, че Изборният кодекс позволява 40 български граждани, когато направят заявление, че искат да гласуват на определено място, да бъде създадена отделна секция, обясни премиерът и подчерта, че в момента зад граница се създават 427 секции - нещо, което не е било досега.

Според него гражданският дух е жив и ние можем да се изправим срещу олигархията, а задача на този служебен кабинет е да ни върне към базисните демократични ценности.
Тези избори ще бъдат акт на потвърждение на привързаността на българските граждани към демократичните ценности, а на тази основа ще направят своя избор, коментира министър-председателят.

Стана ясно, че бюлетините за вота се отпечатват в печатницата на БНБ и до утре най-вероятно ще са готови включително и за изпращане в секциите в чужбина. Нещата вървят нормално и в ритъм, успокои премиерът и подчерта, че няма никакво място за безспокойство.

По думите на Близнашки той е поставил остро въпроса за пресичане на покупката на гласове на тези избори. Оценка на работата на правоохранителните органи пък ще даде след предсрочния вот.