Независимият кандидат за кмет, подкрепен от Партия „Зелените" - Теодор Дечев, се включи в протестния поход на хората с увреждания, който започна от езерото „Ариана" до Народното събрание.

На депутатите беше връчен законопроект за личната помощ, който, би могъл да регламентира статута на личния асистент за хората с увреждания и би подобрил значително пълноценната им интеграция в обществото.

Зад проектозакона стоят представители на 5 граждански организации, които от години работят за промяна на нагласите към хората с увреждания чрез активни застъпнически действия в подкрепа на техните човешки права и достоен живот.

За първи път в България инициативни хора с трайни физически увреждания - самите те потенциални ползватели на лична помощ, предприемат активни целенасочени действия за постигане на законодателни нововъведения, чрез приемане на изработения от тях самите проектозакон.

Теодор Дечев заяви, че „София е град, недостъпен за хора с увреждания". "От 1998 г. наблюдавам имитационните процеси, които протичат в тази сфера - много говорене и почти никакви действия", категоричен е той.

"Промени има само на терминологично равнище - инвалидите станаха „хора с увреждания".
Може би скоро ще станат и „хора със специални нужди". Промените в терминологията на практика не доближава нашите съграждани  до така желания независим живот", коментира Дечев.

Пред присъстващите на протеста Теодор Дечев заяви, че в приетия от него и ПП „Зелените" общ документ „Гражданско действие за Зелена София" се предвиждат радикални мерки за засилване на контрола за осигуряване на архитектурна достъпност поне при новоизграждащите се сгради, които продължават да се строят по старому.

"Не бива да се допуска строителство на нови сгради, в които не са заложени и необходимите възможности за достъпност на хората с увреждания", категоричен е Дечев.