Тепали сме се и това е факт, но днес трябва да отворим нова страница. Няма да забравяме историята, но ще живеем днес и утре.

Това заяви сръбският президент Томислав Николич по време на съвместна пресконференция с държавния глава Росен Плевнелиев в Президентството. Николич е на двудневно работно посещение в България.

Не сме се тепали, а сме ги тепали, поправи Джамбазки сръбския президент
Още...

„Отношенията между България и Сърбия приличаха на стара сграда с нестабилни основи и сякаш никой не искаше да ги заздрави", призна Николич. По думите му след промените в Сърбия в началото на века страната се е вълнувала от това какво ще кажат великите сили, но е отделяла малко внимание на мнението на своите съседи, което трябва да се промени.

По време на своите разговори двамата президенти са постигнали споразумение за поддържане и реставриране на паметници както на родна, така и на сръбска територия. Николич пък е поел ангажимент държавата да подпомогне печатането на български учебници и повече подкрепа към българско малцинство в западната ни съседка.

„Нашите народи са близки, славянски и трябва да вървим напред, вдъхновени от общото ни европейско бъдеще", призова от своя страна Росен Плевнелиев. Той посочи, че са обсъдени варианти за все по-тясно сътрудничество между Сърбия и България, включително съвместни парламентарни заседания. В процес на съгласуване е и договор за добросъседство, а приоритет ще бъдат общите бизнес и търговски отношения.

В програмата на двамата президенти е включително и посещение в Българската търговско-промишлена палата, където те ще открият съвместен българо-сръбски бизнес форум.

Президентът Плевнелиев подчерта, че България е „двигател и голям приятел" на Сърбия по отношение на борбата за нейното членство в Европейския съюз и ще използва своя глас, за да могат западните ни съседи да получат колкото е възможно по-скоро дата за присъедияване.

„Искаме да стартираме и други общи инициативи като символ на трайното помирение на Балканите", посочи Плевнелиев подчертавайки, че съвместните дейности по отношение на български и сръбски паметници ще оставят „силен отпечатък върху бъдещото и приятелството" ни със Сърбия.

От своя страна Томислав Николич наблегна върху задължението на политиците по отношение на мира и благосъстоянието на народите, които представляват. В лицето на президента Плевнелиев той е срещнал „събеседник, който в еднаква степен е заинтересован за бъдещето на региона". „Време е този регион да спре да бъде „черна дупка", а да го превърнем в привлекателен за инвестициите", настоя Николич.

По думите му това може да се случи единствено, ако двете държави работят заедно за една обща кауза. „Нека дадем възможност на нашите народи да водят по-добър и достоен живот в модерни и развити икономически държави, каквито заслужават", добави той.

Николич посочи, че Сърбия не признава независимостта на Косово и Метохия, но иска всички граждани да живеят в мир и е показала това с редица отстъпки и компромиси с цел запазване на стабилността и мира в региона.
„Имаме шанс да изградим сериозно сътрудничество и съм убеден, че заедно можем да успеем да се преборим за благосъстоянието на нашите народи", категоричен бе сръбският държавен глава.

По думите на Плевнелиев за последните години двамата с Николич са виждали над пет пъти и са изградили силно приятелство, а България дълбоко оценява усилията на сръбския президент по пътя към прогреса и европейската интеграция. Той посочи, че позитивно се развиват не само дипломатическите отношения, но и тези между самите народи, а пример за това са рекордният брой туристи, които си разменяме. „Заедно за инвестиции, мир и стабилност", призова Плевнелиев.

„Искаме да почетем по малко по-различен начин 100-годишнината от Първата световна война. Там сме били на две различни страни, но догодина ще бъдем на една страна", завърши Николич.

По-рано днес сръбският президент Томислав Николич положи венец със сръбския флаг пред паметника на Незнайния воин. Николич бе придружен от държавния глава Росен Плевнелиев, като почести на двамата главнокомандващи отдадоха гвардейци. Гвардейският оркестър изсвири националните химни на двете държави малко след което Николич се поклони сам пред вечния огън.