Премиерът на Великобритания Тереза Мей поздрави министър-председателят Бойко Борисов за избирането му за трети мандат начело на изпълнителната власт.

"Обединеното кралство високо цени нашето тясно сътрудничество с България в много области - справянето с външните и вътрешни заплахи за Европа, защитата на международната основаваща се на правила система и стимулирането на развитието на свободната търговия", пише в поздравителния адрес.

В поздрава си Тереза Мей допълва, че се надява на разширяване на партньорството с България по време на мандата на Борисов като министър-председател, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ.

Според нея между двете страни съществуват редица области, където вече се работи в тясна връзка. Мей обаче виждала пространство и за още по-тясно сътрудничество - например в подкрепата на общите интереси при справянето с миграцията, гарантирането на сигурността на границите, стимулирането на съдебната реформа, утвърждаване на правоприлагането и борбата с трансграничната престъпност.

"Обединеното кралство напуска Европейския съюз, но ние ще се стремим към дълбоко и специално партньорство със сигурен и проспериращ ЕС", посочила Мей в поздравителния адрес. Тя също така заявила, че трайните здрави двустранни отношения между Обединеното кралство и България ще бъдат максимално в интерес на двете страни.