Парламентът одобри актуализираната Стратегия за национална сигурност.

Със стратегията се цели създаване на максимални условия за защита на националните интереси и за постигане на националните цели и приоритети.
В проекта подробно са очертани и задачите в отделните сектори за прилагане на политиките за сигурност. Същите са разписани в съответствие с демократичните ценности, основните права и свободи, равните възможности за развитие на личността, националната ни култура, и са съобразени с Конституцията на страната и основополагащите актове за гарантиране на международната сигурност.

Обновяването на дефинициите за приоритетите, стратегическите цели и начините за тяхното реализиране са подробно изброени в секторни политики за сигурност, което обезпечава стабилна база за ефективно и адекватно противодействие на новите рискове и заплахи.

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Киберсигурността влиза в Стратегията за национална сигурност

Поетапно увеличават бюджета за отбрана до 2% от БВП

Включени са и нови политики, свързани с развитието на информационните и комуникационните технологии и все по-голямото значение на киберпространството за гражданите.
По нов начин са формулирани и текстовете за управление на кризи с вложеното разбиране за необходимостта от нормативно и институционално укрепване, в развиване на способността на институциите, обществото и гражданите за превенция, реагиране и преодоляване на вредоносните последствия. Отделено е място на проблемите на службите за сигурност и отбрана.

Като основен приоритет е посочено и изпълнението на приетите от България военни и граждански цели за способностите на НАТО за колективна отбрана и инициатива за изграждане на отбранителните способности на Европейския съюз. Проектът на актуализираната Стратегия е свързан и с глобалните промени и предизвикателства в региона на Балканите и Черноморския регион, и предлага разумен баланс за пресрещане на предизвикателствата за защита на националната ни сигурност.

Имаме остаряла и неадекватна стратегия за национална сигурност

Имаме остаряла и неадекватна стратегия за национална сигурност

Датира преди Арабската пролет от 2011 г. според Цветлин Йовчев

Направен е задълбочен анализ на външната среда за сигурност и динамиката на процесите в световен план, което обуславя засилване на досегашните и възникване на нови рискове и заплахи за сигурността на Република България. Съществено значение оказват международния тероризъм и разпространението на оръжия за масово унищожение, регионалните конфликти, миграционните процеси, трансграничната организирана престъпност на Балканите, терористичните заплахи от религиозно мотивирани групировки, хибридните действия срещу НАТО и ЕС и конкретно срещу страната ни, както и много други изброени рискове, което налага адекватно справяне с произтичащите от тях опасности.

Външната среда, както и изброените рискове във вътрешната среда за националната ни сигурност, изискват комплекс от взаимосвързани приоритети и секторни политики, интегрирани с политиките за сигурност на ЕС и НАТО, ООН, ОССЕ.

Във вътрешен план е акцентирано в утвърждаване върховенството на закона, противодействието на корупцията, прозрачността в дейността на институциите, укрепване на ресурсния капацитет, взаимодействие между службите за сигурност и повишаване на професионализма, координация и ефективен контрол при изпълнение на правомощията на службите за сигурност и обществен ред, както и за развитието на формите за отчетност пред обществото.
В проекта са предложени и текстове за разширяване възможностите на стопанските субекти и неправителствения сектор при реализация на политиките за защита на националната сигурност.

Черноморският регион трябва да остане встрани от всякакви конфликти и това трябва да бъде записано в актуализираната Стратегия за национална сигурност, настоя социалистът Иван Иванов. БСП предлага Черноморският регион да не се милитаризира. Според червения депутат с отхвърлянето на предложението на БСП в стратегията се допуска Черноморският регион да се милитаризира, както и конфликти в него.

Пламен Манушев от ГЕРБ пък посочи, че не разбрал какво има предвид Иван Иванов с предложението да се демилитаризира Черно море. "Да се закрие българският флот", попита той и добави: "С това вашето решение е да кажем на Русия да освободи Крим?"

Силовият министър Валентин Радев благодари на всички, които са се опитали да подобрят текстовете. Стратегията била много добър документ и трасирал за години напред.

"Когато става въпрос за националната сигурност, трябва да се обединим", коментира Драгомир Стойнев от БСП. Опозицията обаче не можела да е безучастна за грешките и недостатъците, които, според социалиста, са много. "Нямаме един летателен апарат, който да литне, а трябва да сме спокойни", ироничен бе той и посочи, че нямало как опозицията да е спокойна, когато "имаме една ограда, която може да падне". "Вие ако искате си благодарете и се прегръщайте", захапа той мнозинството.
"Стратегията не е добра", категоричен бе Стойнев. Затова социалистите се въздържат в гласуването на документа.

От ГЕРБ репликираха, че 2005-2009 кабинетът Станишев нямал стратегия за националната сигурност.
"Нямахме стратегия, но имахме сигурност", не се даде червеният депутат.
"Онемях!", ахна от своя страна при този отговор председателят на НС Цвета Караянчева.
След това стратегията мина.

Правителството актуализира Стратегията за национална сигурност

Правителството актуализира Стратегията за национална сигурност

В отговор на становището от КСНС от 30 май