Иван Василев е назначен за зам.-кмет на София по финанси и здравеопазване, съобщиха от Столична община. Той ще отговаря за изготвянето на финансовата рамка и управлението на политиките за здравеопазване.

Василев има опит в сферата на икономиката и финансите и в създаването и управлението на икономически политики. Четири години Иван Василев е заемал поста директор "Политики и стратегии" и е бил член Управителния съвет Българската стартъп асоциация BESCO. Участвал е в изготвянето на измененията на Търговския закон, касаещи създаването на нов вид дружество - дружество с променлив капитал, както и на промените, стимулиращи привличането на висококвалифицирани специалисти от чужбина. Работи за трансформация на икономиката на страната към индустрията с висока добавена стойност. Преди това е бил член на Управителния съвет на първата българска децентрализирана автономна организация - Кооперация "Комрад Кооператив". Има и опит в създаването на софтуерни продукти в областта на изкуствения интелект и блокчейн технологиите. Бил е също старши експерт към секретаря по здравеопазване, образование и наука в администрацията на президента в периода между 2012 г.. и 2015 г. Владее английски и ползва немски и руски език. Има магистърска степен по финанси и бакалавър по икономика от Университета за национално и световно стопанство (УНСС).

"Включвам се в екипа на Столичната община с ентусиазма и убедеността, че когато искаш промяна или подобрение на средата, трябва да участваш активно в процеса. Финансовата функция на всяка организация е огледало на нейната стратегия и приоритети. Нашите са пълна прозрачност на управлението, активна комуникация със заинтересованите страни за намиране на решенията, които ще превърнат София в най-добрия град за живеене, туризъм и бизнес", коментира Иван Василев. Той обещава да приложи знанията и уменията си в областта на дигитализацията и технологиите в работата по децентрализиране на финансите на общината и за осигуряването на реални инструменти на гражданите за подобряване на кварталите и районите на София. "Не на последно място - Столичната община има потенциал да се превърне в едно от най-атрактивните места за работа и като екип ще работим и за това", посочва той.

Васил Терзиев назначи четирима зам.-кметове

Васил Терзиев назначи четирима зам.-кметове

В близките дни ще стъпят в длъжност още няколко заместник-кметове на София