Арестуваните миналата есен при показна акция ръководители на полицейските управления на Асеновград и на Първомай тихомълком са освободени от системата на МВР, пише "Марица". Аргументите и доказаните нарушения на Димчо Темелков и Васил Налбантов остават конфиденциални. Според вътрешния министър Румяна Бъчварова по случаите текат досъдебни производства.

Освободеният дисциплинарно ексшеф на РУ-Асеновград Димчо Темелков вече обжалва уволнението си пред Върховен административен съд. Колегата му от Първомай Васил Налбантов се размина на финала на проверката само с година порицание. Въпреки това дни по-късно и той напуска системата поради процедурна невъзможност да остане на работа.

Седем месеца след показните арести обвиненията, че двамата са се превърнали във феодални владетели, останаха без публично огласени доказателства. Тогава двамата полицаи бяха показно арестувани и изведени от служебните си кабинети, като беше съобщено, че поводът е търговия с влияние, вещни укривателства, злоупотреба със служебно положение.

За първомайския началник се твърдеше, че е прикривал извършители на престъпление от катастрофа. Асеновградският му колега пък не бил наказал незаконни берачи на орехи от общински масиви.

Темелков отнася най-тежкото наказание - дисциплинарно уволнение заради две причини. Едното са незаконните берачи на орехи и второто е пресконференция на неговия адвокат след ареста му. На този брифинг били изнесени данни от разследването, които неправомерно станали публично достояние на цялото общество и на граждани на Европа.

Без сериозни нарушения приключва проверката спрямо Налбантов. Той се размина единствено с порицание, върнат е на работа. Същевременно, заради започналото срещу него досъдебно производство, му е бил отнет допускът до класифицирана информация и му била предложена работа на редови инспектор в полицейското управление в село Труд. Очаквано, шефът на първомайското районно управление Налбантов отказал и сам напуснал системата.