Военният министър Тодор Тагарев няма желание да коментира отправените заплахи за живота му заради военната помощ за Украйна. Нямам коментар по въпроса. Нека си разследват, който си разследва, да си върви процедурата.

Тагарев не знае какво е изчетено на брифинга на "Възраждане", но това, което е видял като декларация за отправените му заплахи, няма нищо общо със случая. Не седя да гледам телевизия по цял ден, имам и други задачи, каза военният министър, който отказа да отговаря на повече въпроси по така зададената тема.

Относно третата военна помощ за Украйна с БТР-ите, Тагарев заяви, че Министерство на отбраната може да бъде ангажирано по някакъв начин, но основното е в МВР, тъй като БТР-ите са тяхна собственост. Той не е запознат дали има някакво въоръжение в БТР-ите, но предполага, че трябва да бъдат снабдени, но дали е монтирано или не - не знае.

Запитан какво обезщетение България ще получи за оказаната помощ на Украйна, Тагарев обясни, че компенсацията е частична и към момента събраните средства във Фонда на европейския механизъм за мир за изразходвани. Затова и очаква България да получи компенсацията за военната си помощ към Украйна следващата година.

Тодор Тагарев очаква депутатите да обсъдят въпроса как да изпращат военната помощ на Украйна - чрез разрешение на парламента или не.