България вече 2 години и половина няма посланик в Киев, в период, когато интересът към Украйна е изключителен. Това само по себе си е много лош индикатор за позицията на България спрямо войната между Русия и Украйна. И напълно неприемливо според мен. Това заяви бившият военен министър Тодор Тагарев в студиото на Нова телевизия.

Според него скандалът, който се развива в последните дни, не е "буря в чаша вода".

Тодор Тагарев помни, че по време на последното редовно правителство е гласувано решение да се започне процедурата по назначаване на посланик, но тя не е доведена докрай, специално за Киев. За останалите дипломатически представителство, Тагарев знае, че посланиците отдавна са заминали по назначенията си.

"В нашия кабинет приехме решение да предложим на президента да издаде указ за назначаване на друг човек - Петър Танев", потвърди бившият военен министър, но не коментира заявката, че за Танев има "оперативна информация" в икономическото ведомство. Информацията е от момент, когато Танев е кандидатствал за търговско аташе. Тагарев обаче предполага, че всъщност при тази процедура също е получен отказ или от президентството, или от украинска страна. Тагарев не коментира и причините за второто - по информация първата съпруга на Танев е рускиня.

Тагарев знае, че господин Николай Ненчев има интерес към тази позиция от дълго време, но посочи, че не е запознат с подробности. По думите му служебното правителство се е насочило да изпрати Ненчев като временен управляващ, защото това не изисква подписа и съгласието на президента.

Украйна е страна във война и не всеки би се съгласил да отиде там, но според Тагарев има достатъчно хора, които биха изразили желание.

Иначе според Тагарев това, служебно правителство да назначава посланици, не е укоримо, особено при перспективата служебно правителство да управлява повече от 3 месеца. Тези назначения няма как да се бавят. А в случая с Украйна - това е належащо.

Напрежението между президентска и изпълнителна власт от последните дни и това, че Основният закон не казва каква е процедурата в такава ситуация не говори добре за нашето демократично устройство.