Заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев става председател на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Решението на правителството за смяната е от днес реши и се налага заради излизането от изпълнителната власт на бившия вече вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин.

Съгласно Кодекса на труда, Съветът се ръководи от вицепремиер, припомнят от пресцентъра на МС.

Националният съвет за тристранно сътрудничество е орган за осъществяване на консултации и сътрудничество на национално равнище по въпросите на трудовите и осигурителните отношения, както и по въпросите на жизненото равнище.

Националният съвет за тристранно сътрудничество се състои от постоянни членове - по двама представители на Министерския съвет, единият от които е заместник министър-председател, и на представителните организации на работниците и служителите и на работодателите.

С решението си от днес министерски съвет сменя и другия си представител в НСТС Владислав Горанов. На негово място влиза министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова като втори представител на правителството.