В прокуратурата е получен сигнал, че вицепремиерът Томислав Дончев също е отговорен за неправомерно използваните милиони за Българското председателство на Съвета на ЕС от бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, съобщава БНР.

Адресираният до главния прокурор сигнал е дело на граждани и е подписан от Никола Митев. Сезирането на прокуратурата се е случило вчера, 25 юли.

Не упражняването на контрол, когато Дончев е бил принципал на НДК, е сред нарушенията, които визират подалите сигнала. Освен, че сегашният вицепремиер не е контролирал целево отпуснатите за председателството 17 милиона лева, той извършил нарушения и с други дейности.

В сигнала се цитират прессъобщения на прокуратурата по случая, публикации в сайтове и разширени репортажи от заседанията на временната парламентарна комисия за НДК. Посочен бил и цитат на Дончев, че сам носи своята отговорност. Това било определено от гражданите като своеобразно самопризнание, че той е неглижирал умишлено финансовите нередности

Исканията в подадения до прокуратурата сигнал били да се образува досъдебно производство, в което да се прецени дали Томислав Дончев да бъде привлечен също като обвиняем.