Да се намали субсидията за партиите за 2011 година с 30 милиона лева и парите да бъдат пренасочени за здравеопазването, предложи Александър Томов от „Българска социалдемокрация."

Той каза, че ще изпрати писмено предложение за това до парламента и всяка парламентарно представена парти.

Томов изтъкна, че тази година субсидията от бюджета с пари на данъкоплатците, която отива в партийните централи, е 40 милиона лева.

По думите му кощунство е да няма пари за онкоболни, за животоспасяващи лекарства, а толкова пари да отиват в партийните централи, за плащания за докарване на хора на митинги, за командировки в чужбина и други.

Според него чрез субсидията за определени партии искат да си направят служебни избори.

Лидерът на „Българска социалдемокрация" поиска приемане на нов механизъм за контрол на доходите и имотите на кандидатите за президент, кметове, депутати, висши администратори, магистрати, министри, зам.-министри и посланици.

Според него този контрол трябва да обхваща периода от 1991 до 2011 година и да се основава на подробен въпросник за получените доходи, подадените данъчни декларации, придобитите имоти и съответствието им с получените доходи.

Това е въпросник на честта и ще включва информация не само за приходите и доходите, но и за участие в приватизационни сделки, заменки и държавни поръчки, поясни още той.

По думите му контролът трябва да се осъществява чрез специализиран орган на Сметната палата, в който да се включат и представители на неправителствения сектор, както и управляващи и опозиционни партии.

Самият Томов изрази готовност да предостави информация за имотното си и доходно състояние за последните 20 години и допълни, че подобни въпросници ще бъдат прилагани по отношение на всички кандидатури от неговата партия в местните и президентски избори.