Заместник-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов отново се забавлява с коментарите по изявлението на лидера, че целта на партията ще бъде организиране на референдум за преминаване към президентска република. В студиото на Нова телевизия Йорданов заяви, че при тях работят едни от най-добрите юристи и ИТН са уверени, че напълно законно ще задвижат и прокарат процедурата.

Изявлението на Слави не внася драматизъм, а поднася акценти, обясни Тошко Йорданов и обясни, че ИТН просто ще питат хората.

Въпросът ще бъде формулиран така, че да бъде от компетенциите на Обикновено народно събрание. Референдумът ще бъде проведен и то така, че да стане задължително за разглеждане от Обикновено народно събрание и да се стигне до Велико народно събрание. 2016 референдумът беше скопен и ние още чакаме резултата от преброяването.

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Слави Трифонов обяви курс към президентска република

Трябва да се разбие не само модела ГЕРБ, а политическата система в този й вид

Ние ще попитаме хората. Хората ще кажат, не някакви си политици, настоя Йорданов.

Отговорността в момента е колективна безотговорност, това видял той до този момент в политиката и обоснова идеята на ИТН именно с това "носене на отговорност". Иначе допълнително ще се решава каква точно форма на президентска република ще бъде избран - като в САЩ, или като във Франция. По думите на Йорданов тази стъпка ще е продължение на идеята им за мажоритарен вот.

В момента системата на преференции и търг и продаване на депутатски места.