Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви основния лайтмотив на предизборната кампания на партията си - президентска република.

В изявление, излъчено в 16 часа по партийната телевизия и на фейсбук страницата на партията, Трифонов заявява, че референдум с въпрос за промяна на конституционния ред в страната, ще е основна цел на кампанията на "Има такъв народ".

Това, по думите на Трифонов, ще е избор на народа, а пък "Има такъв народ" ще защитава този интерес "сами срещу всички" с нагласата това да се случи в следващия парламент.

Изявлението си Слави Трифонов прави с признанието, че е стигнал до извода, че не става за политик, след като е видял политическата система отвътре. А там е видял само лицемерие, лъжи, корупция, задкулисие, интриги и болезнена жажда за власт. И затова ако в предишните години целта е била да се разбие модела ГЕРБ, то вече му е ясно, че целта трябва да бъде да се каже стоп на цялата политическа система в този й вид.

"Има такъв народ - сами срещу всички, заедно с вас", завършва посланието си Слави Трифонов.

Припомняме, че "Има такъв народ" обявиха, че ще се яват на изборите на 2 октомври самостоятелно, като така подадоха и своите документи за регистрация.

Слави Трифонов нелицемерно отива на избори

Слави Трифонов нелицемерно отива на избори

Няма да подкрепи правителство на лъжци и лицемери

Заявката за организиране на референдум за промяна на Конституцията не е нова за редиците на "Има такъв народ", като реално партията влезе в политиката на вълната на референдума, който организираха като гражданско движение през 2016 г. и проведоха успешно от началото му до... деловодството на Народното събрание.

Самата идея за сериозен ремонт на Основния закон у нас също не е самотна. От ВМРО също излязоха с такава заявка, след като лансираха и собствени предложения през 2020 г. на фона на предложението на ГЕРБ, претърпяло пълно фиаско

В началото на тази година от ДПС излязоха също с предложения за промяна.

Собствен проект за промяна на Конституцията се пази и в президентската институция, след като още през 2020 г. държавният глава Румен Радев проведе разговори в тази посока. И до този момент Радев не го е обявил с мотива, че това трябва да стане пред стабилно Народно събрание.

Припомняме и че магистратите от Конституционния съд (КС) "изтриха" три от въпросите на референдума от 2016 г. и които бяха атакувани от президента Росен Плевнелиев, с аргумент ще бъдат погазени основни конституционни принципи. В мотивите за решението на КС бяха, че няма как референдум, който се провежда с решение на обикновено Народно събрание, да поставя въпроси, които са от компетентността на Велико Народно събрание.

С поправка, гласувана през 2020 г. от 44-то Народно събрание и по предложение на Обединени патриоти (ВМРО, НФСБ и "Атака") отпадна това ограничение и така въпросите на референдумите вече могат да бъдат свързани с промяната или приемането на нова конституция, изменение на територията на България, както и промяна във формата на държавно устройство или държавно управление.