Държавата се нуждае от радикална промяна на конституционните устои на страната. Затова от ВМРО заявяват, че канят за разговор "всички формации, които смятат, че са български патриоти" за обединение на "българофилите", тъй като парламентарната демокрация у нас е във фаза на разпад.

Днес се е провело заседание на ръководството на партията, което излиза с призив да се поставят на първо място българските интереси, а не "брюкселските изисквания, руската пропаганда или американския натиск".

ВМРО започва консултации за обединение на разумния български патриотизъм, се посочва в документа.

Според ВМРО отиващото си управление ще бъде запомнено с тоталната загуба на национален суверенитет, а като пример се посочва приемането на т.нар Френско предложение за РСМ, в което пионки-съучастници са и основните опозиционни сили като ГЕРБ и ДПС. Други, като ПП "Възраждане", намираха за "патриотично" да отстояват позициите на друга външна сила, Русия, дори когато са против българските, пише в декларацията на ВМРО.

Припомняме, че от ВМРО излязоха със собствени предложения, като условия, за промяна на Конституцията през 2020 г., когато темата беше актуална с предложението на ГЕРБ. Това предложение претърпя фиаско в парламента, дори и доминиран от партията на Борисов все още. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата

В началото на тази година от ДПС излязоха също с предложения за промяна.

Собствен проект за промяна на Конституцията има и в президентската институция, след като още през 2020 г. държавният глава Румен Радев проведе разговори в тази посока. И до този момент Радев не го е обявил с мотива, че това трябва да стане пред стабилно Народно събрание