Проектът ми за Конституция е много сериозен, но няма как да се случи без работещо Народно събрание. Пред журналисти след церемонията по 30-годишнината от създаването на демократичната конституция на Република България президентът на страната Румен Радев бе лаконичен.

По думите на държавния глава въпросът е доста сложен и изисква "прецизен анализ".

Радев коментира още и работата на служебния кабинет по основната му конституционна задача - да организира избори. "Това бе основно ми послание - да не се води война с когото и да било. Надявам се полицията и прокуратурата да предприемат такива мерки, че да има едни прозрачни и честни избори", добави той. "Решаването на проблема с купения вот в България е основна задача на служебното правителство. Това е едно от най-грозните явления в нашата страна.

"Категорично мога да кажа, че това служебно правителство се справя", недвусмислен бе президентът.

"Тaзи Кoнcтитуция ни прeвeдe прeз трудни врeмeнa. C нeя ниe cтaнaхмe пълнoпрaвни члeнoвe нa Cъвeтa нa Eврoпa и нa Eврoпeйcкия cъюз. Цeннocтитe, зaлoжeни в нeя: дeмoкрaтичнo упрaвлeниe, върхoвeнcтвo нa прaвoтo, рaвeнcтвo прeд зaкoнa, зaщитa нa чoвeшкитe прaвa ca цeннocти и нa нaшитe eврoпeйcки пaртньoри. Зaтoвa прeз призмaтa нa 30-гoдишeн рeaлeн дeмoкрaтичeн oпит мoжeм дa кaжeм, чe тaзи Кoнcтитуция ce прeвърнa в cтълб нa бългaрcкaтa държaвнocт", каза в словото си в аулата на Софийския университет държавният глава.

Човекът като личност - това следва да бъде основната ценност в основния закон, категоричен бе още Радев. Именно затова по думите му следва да се развие в по-голяма степен институтът на индивидуалната конституционна жалба.

Припомняме, преди повече от година в президенството започнаха консултации със заявка за промени в Конституцията, но и до този момент проект не е огласен, въпреки уверенията, че той е готов и е достатъчно сериозен. 

През това време от ГЕРБ излязоха с предложения за промени на два пъти, но претърпяха очаквано фиаско в 44-то Народно събрание. След изборите на 4 април 2021 година лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов актуализира темата

В нея се включи и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов със свои идеи. 

От друга страна идеите на "Има такъв народ", подложени на гласуване на референдума през 2016 г., както и изключените въпроси, също предполагат гласуване на промени в Основния закон.