младеновМинистърът на труда и социалната политика Тотьо Младенов заяви пред БНР, че е удовлетворен от решението на Конституционния съд да запази двегодишния период на давност за ползването на отпуските от 2010-та година нататък.

По думите на министъра, магистратите са потвърдили усилията на ведомството да бъде сложен ред „веднъж завинаги" с това хората да си ползват отпуските и да няма пречка от работодателите за това.

Що се касае до старите отпуски, има решение на Конституционния съд - тези въпроси ние ги приемаме, както са ги постановили Конституционния съд, така са преценили, така са го решили, добави Младенов.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че не трябва да се допуска съдебни състави да се объркват за давностния срок, необходимо е ясно да се посочи, че е оттук нататък, а не за стари отпуски.

Конституционният съд отмени текста от Кодекса на труда, с който се предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да "изгарят". Според съдиите обаче текстът, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на конституцията.