Полицаите си свършиха перфектно работата, коментира вице-премиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев в ефира на бТВ.

По думите му те са запазили присъствие на духа и са успели да овладеят ситуацията.

Припомняме, тази нощ до 4 сутринта протестиращи блокираха депутати и министри в сградата на парламента. Стигна се до сблъсъци при опитите на полицията да ги изведат извън НС.

Депутати блокирани 8 часа в НС от 40-тия протест
Още...

Трябва да прегледаме записите от камерите и ще се опитаме да установим всички, които са хвърляли камъни по депутатите и автобуса, заяви вътрешният министър.
Не всички хора, които са били на този протест са имали за цел да предизвикат насилие, убеден е също така министърът.

За щастие няма тежко пострадали хора, посочи Йовчев.

По думите му е имало много провокации към полицията, които са „били видими". Като цяло мисля, че полицията реагира много адекватно, каза вътрешният министър.

От няколко дни предупреждавах, че ако се продължава в този дух ще нарасне агресията и всяко едно евтино политическо заиграване е изключително рисково, коментира Цветлин Йовчев.

По думите му сред протестиращите е имало хора, за които без значение кой ще се изправи пред тях са били готови да упражнят агресия срещу тях.

Това не беше протест, а опит за погром, подчерта вицепремиерът.

Той коментира, че е противоконституционно да се ограничава правото на някой да се придвижва, във връзка с това ,че на депутатите не им е било позволено да излязат от сградата на НС.

Полицията се държа коректно и внимателно и успя да овладее ситуация, която беше изключително тежка, заяви още Цветлин Йовчев.

В едно такова масово мероприятие не може да бъде идентифициран всеки, но работим по установяване на тези, които да се държали агресивно, заяви Йовчев.

По думите му това дали ще бъде посочена дата за избори е работа на народните представилите.
Въпросът за това колко ще бъде мандата на това правителство зависи от народните представители. До тогава ще продължим да изпълняваме програма си, каза вътрешният министър.