ВМРО започва „набирането" на 100 хиляди недоволни софиянци, които да се включат в подписката за разваляне на концесията на „Софийска вода." Идеята за местен референдум войводите лансираха още през декември миналата година.

Събирането на подписите ще започне след около седмица, като в момента се окомплектова и Инициативният комитет.

В рамките на три месеца всеки, който иска „престъпният договор" с концесионера да бъде развален, може даде съгласието си, като за целта ще бъдат създадени постоянни пунктове, най-вече край метростанциите. Предстои да бъдат осъществени специални срещи и с жителите на най-ощетени зони, а именно крайните квартали.

Зам.-председателят на партията и общински съветник Ангел Джамбазки обясни, че договорът със „Софийска вода" е направен така, че всички ползи да са за концесионера, който и да е той.

Тази концесия е провалена, тъй като загубите на вода не са намалели, не се е подобрило качеството на услугите", заяви той и поясни, че държавата продава тази вода за 2 стотинки на кубик, а ние плащаме 1.68 лева.

По думите му, ако концесията на „Софийска вода" бъде развалена, столичани няма да платят повече от това, което така или иначе плащат, тъй като общината вече е изтеглила заем от милиони евро заради тази концесия.

Минималната щета за СО, която ще бъде отчетена при разваляне на договора, дори и по вина на концесионера е 30 милиона евро.

Тези пари могат да бъдат върнати например чрез заем или да се измисли друго решение, изтъкна Джамбазки, подчертавайки, че в момента дружеството не плаща концесионна такса, не изплаща и дивидент на общината.

Ако се стигне до разтрогването на концесията, от ВМРО предлагат кметът Йорданка Фандъкова да предложи на общинарите план за възстановяване на общинското дружество „Водоснабдяване и канализация."

От партията на Красимир Каракачанов са притеснени и от законопроекта за водите. Според юридическия съветник на ВМРО Карлос Контрера този закон само ще влоши нещата, тъй като се „отваря вратата за частното водоснабдяване", какъвто е и случаят със „Софийска вода."

По думите му, с този закон се върви към окрупняване на ВиК-сектора в 28 обособени района, в които ще се съберат ВиК-системите. „От друга страна ВиК-асоциациите изземват задълженията на общинските съвети да сключват договори за концесии. Така няма да става ясно кой в крайна сметка ще носи отговорността", заяви Контрера и допълни, че в проектозакона няма заложени критерии за контрол и инвестиции.

Овен това се дава възможност да се сключват договори с нови ВиК-оператори, които не се задължават да изграждат нова инфраструктура. „Не е ясно и кои ще бъдат тези оператори, тъй като такива могат да са дружества холдинги, както и юридически лица, възникнали след преобразуване", коментира още юристът и уточни, че много лесно една компания може да монополизира ВиК-сектора чрез свои дъщерни фирми.

В заключение от ВМРО посочиха, че с този закон се гарантират високи общи загуби, минимални инвестиции и високи цени за потребителите.