За трети пореден път български военни от DCM-F в Афганистан получават изключително високи оценки за своя професионализъм.

Признанието е за работа в Групата на НАТО по комуникационни и информационни системи към Върховното главно командване на обединените сили в Европа /SHAPE/ и от щаба на Втори свързочен батальон на НАТО, в чието подчинениe е DCM-F, съобщиха от Министерството на отбраната.

Националният мобилен комуникационно-информационен модул е формирование за осъществяване на комуникационно - информационна поддръжка на щабовете на НАТО на оперативно ниво при участието им в мисии, операции, кризи и учения. (DCM-F) е част от състава на 2 свързочен батальон към Групата на НАТО по комуникации, със седалище в Италия. Като формирование от структурата на НАТО Модулът е в състава на 2-ри свързочен батальон (2-nd NATO Signal Battalion) към групата на НАТО по КИС (NCISG).

Националният мобилен модул по КИС (DCM-F) е първото формирование на НАТО, сформирано на територията на Република България, като с решение № 282/05.05.2011 г. на Министерския съвет е обявено разполагането му в района на военно формирование 28860 - Горна Малина от състава на Съвместното командване на силите.