Три неправителствени организации отново поискаха оставката на столичния заместник-кмет Мария Бояджийска, предаде БНР. Причината е отказ да изпълни решение на Върховния административен съд, което изисква синхронизиране и подобряване на условията в общинските приюти за бездомни животни.

Те внесоха декларация до премиера, министъра на земеделието, кмета на София Йорданка Фандъкова и омбудсмана Мая Манолова, в която настояват да бъде отстранен от длъжност управителя на приюта в Горни Богров, д-р Кирил Вълков. Според тях има множеството нарушения при управлението му и нехуманното отношение към настанените там животни.

"Надяваме се тоя път да има отговори и да има реакция, а именно да има оставка на заместник-кмета Бояджийска, тъй като много вече нарушения на законите й се събраха. И това не е само при дейността й с бездомните кучета, както и управителят на приюта в Горни Богров, който, освен некомпетентност, прояви много голяма агресия спрямо проверяващите, които бяхме с официална заповед", заяви бившият общински съветник Мария Харбова, която е представител на фондация "За правата на животните в България".

Тя допълни, че директорът на "Екоравновесие" също присъствал на проверката, но не направил дори елементарна забележка на управителя на приюта. Би следвало кметът Фандъкова да го освободи от длъжност, каза Харбова.

Подобни искания за оставката на Бояджийска имаше още от преди години. През 2012 г., през април, Бояджийска подаде оставка, след като нахапаният от кучета в кв. „Малинова долина“ проф. Ботьо Тачков почина. По същото време 18-годишно момиче бе нахапано пред сградата на Столична община.